Het Slechtnieuwsgesprek

Een opdracht in mijn Screenwriting-les van Annemarie de Gee is deze: Schrijf in 6 minuten een dialoog tussen een arts en een patiënt, waarbij één van de twee een druk, vol en wollig taalgebruik bezigt en de ander kort en bondig spreekt. Contrast, zullen we maar zeggen. Dit schreef ik:

INT. DOKTERSKAMER – DAG

DOKTER

Goedemiddag. Fijn dat u zo snel hierheen hebt kunnen komen, zeker nu het verkeer zo vaak vast staat hier in de stad. Dat is een groot nadeel van de huisartsenpost op deze locatie in het centrum, helaas gaat het van kwaad tot erger met het verkeer.

PATIËNT

Ach, ik kom met de tram.

DOKTER

Ah, kijk eens aan, goed voor het milieu zullen we maar zeggen, nietwaar? Evengoed, kan het toch nog verdomde lastig zijn om hier op tijd te geraken. Maar, het is u gelukt!

PATIËNT

Inderdaad.

DOKTER

Goed, u zult zich wel afvragen waarom ik u op zo’n korte termijn laat opdraven.

PATIËNT

Nou ja, het onderzoek…

DOKTER

Inderdaad, het onderzoek, en dan met name de uitslagen. Daar draait het uiteraard om. Het onderzoek op zich zal geen enerverende ervaring geweest zijn. De uitslagen daarentegen, daar zit vaak de meeste betekenis in, nietwaar? Maar ik draaf door, vergeeft u mij. Helaas is het niet zulk geweldig goed nieuws, we kunnen wel stellen dat dit, zoals wij collega-artsen dat onder elkaar noemen, een zogenaamd ‘slechtnieuwsgesprek’ is. Dat wil zeggen, voor u.

PATIËNT

Voor u niet?

DOKTER

Dat mag ik nochtans toch hopen. Ik heb sinds mijn schooltijd enorm veel geleerd over geslachtsziekten, maar ik ben geen ervaringsdeskundige, zullen we maar zeggen. Godzijdank, haha, maar genoeg daar over. Laten we niet langer om de hete brij heen draaien, en…

PATIËNT

Dokter, is Jantine van der Staaij uw echtgenote?

DOKTER

Hm? Dat klopt inderdaad, wat grappig. Er zijn natuurlijk veel mensen die haar kennen als ‘de vrouw van de dokter’. Wat lollig. Mag ik vragen, waar kent u haar van?

PATIËNT

Laten we zeggen dat u sinds kort óók ervaringsdeskundige bent, dokter.